Sandra Nikolić

  • Kategorija: Savetnici

20160110 134727-1   Specijalni pedagog i psihoterapeut u edukaciji

Rođena sam i odrasla u Beogradu. 2011. sam upisala Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, smer Prevencija i tretman poremećaja ponašanja, a 2015. upisala master studije istog usmerenja.

Već nekoliko godina sam na edukaciji za psihoterapeuta u okviru OLI metoda. Ovaj pristup je psihodinamski integrativni, što znači da sam tokom edukacije naučila i osnove drugih svojevrsnih psihoterapeutskih škola.

Godinama sam volonter različitih udruženja i institucija, čime pokušavam ubrzati i učiniti uspešnijom integraciju različitih marginalizovanih grupa u društvo kojem pripadaju i u kojem se ostvaruju.

 O mom načinu rada:

 Čvrsto verujem da je značajan deo događaja u našim životima, kao i naših reakcija na iste, rezultat neke rane "odluke" odnosno izbora koji smo napravili. Moja uloga u odnosu sa klijentom sastoji se u tome da zajedno dođemo do te odluke i promenimo je (tj. ne dozvolimo da se istim principom vodite i dalje) ukoliko ona koči vaš dalji razvoj.

Većina konsultantskih razgovora podrazumeva i "spontanu" edukaciju o emocijama, jer ih mnogi ne prepoznaju niti nazivaju pravim imenom. Takođe, možete odabrati da naučite kako se preplavljujuće, često negativne emocije, neutrališu i kanališu. U svom radu skoro podrazumevam pravljenje razlike između očekivanja i želja, ističući da nas neispunjena prva dovode do stanja jakih frustracija i besa, a druga do neprijatnosti i razočaranja.

Kao što verujem da svaki čovek ima i poznaje (ili želi da upozna) ličnu istinu o sebi, tako verujem da je to lakše i često brže učiniti uz stručnu pomoć.