Doris Rafajlovski

  • Kategorija: Savetnici

Untitled-2 

Diplomirani psiholog, Psihoterapeut u edukaciji – završni nivo edukacije iz REBT-a (pridruženi trening centar Albert Ellis Instituta, Beograd)

U svom dosadašnjem iskustvu bavila sam se savetovanjem žena koje su pretrpele nasilje, psihološkom podrškom ljudima koji se nalaze u krizi, držala sam radionice na različite teme (asertivnost, nasilje u partnerskim odnosima, seksualnost, profesionalna orijentacija). Osim toga volontirala sam na raznim projektima koji su uključivali rad sa marginaliovanim grupama.

Moja najveća ljubav u profesionalnom smislu, jesu psihoterapija i savetovanje. U ovom pozivu najviše mi se dopada to što obe strane koje učestvuju u terapijskom procesu uče jedna od druge i zajedno rastu i menjaju se. U psihoterapiji i savetovanju vodim se principima racionalno emotivne i kognitivno-bihejvioralne terapije. U ovoj vrsti psihoterapije terapeut pomaže klijentu da razume  međusobni uticaj misli, osećanja i ponašanja i da se usvoji racionalni i fleskibilan način razmišljanja kao bi došlo do emocionalne promene i  kko bi se usvojili funkcionalni oblici ponašanja. S obzirom na to da je svaka osoba posebna i jedinstvena na svoj način, ove principi prilagođavaju se potrebama i ciljevima klijenta. Odnos terapeuta i klijenta se zasniva na razumevanju, poverenju, empatiji, saosećajnu i bezuslovnom prihvatanju. Klijent u ovoj terapiji aktivno učestvuje u proceu promene i tokom rada usvoja veštine rešavanja problema, kako bi u sličnim situacijama u budućnosti mogao sam sebi da bude terapeut.