Meditacija

  • Kategorija: Praktični saveti

25590 12 iff

Da li ste znali da tokom 24 sata ljudski mozak procesira do 70 hiljada misli, čak i tokom sna? Svaki dan sadrži 86.400 sekundi što bi značilo da na svakih 1,2 sekundi vaš mozak obradi novu misao. :)

 Naše misli nisu uvek pozitivne, čak šta više, negativne misli mogu postati dominantne stoga savetujemo vam da samokritičnost filtrirate, što je više moguće. Često se negativne misli ponavljaju i vode u anksioznost, depresiju, a samo oslobađanjem od njih možemo postati smireniji, fokusiraniji i naravno srećniji.

Dokazano je da meditacija snižava nivo stresa, poboljšava metabolizam, snižava visok krvni pritisak i utiče na kognitivne funkcije mozga. A sve što vam je potrebno jeste udobna fotelja, soba u kojoj je tišina i prigušeno svetlo. Mada možete i u prirodi da meditirate.

 

meditacija-1

Ispravite kičmu, postavite šake na kolena, možete pustiti muziku za meditaciju. Pronađite tačku u koji ćete gledati i fokusirajte se, udahnite 6 puta duboko, zatvorite oči, pokušajte da čujete zvuke koje proizvodi vaše telo, vaš dah i otkucaje srca. Pažnju za početak usmerite ka disanju, dakle ne razmišljajte, već se samo fokusirajte na dah. Kako je poznata činjenica da smeh pomaže izlučivanju endorfina, tako da dok se opuštate, zamišljajte sebe kako se smeškate.

Misli koje će vam se javiti tokom meditacije, ponekad mogu biti uznemirujuće, često takve da će vas vratiti u stanje pre početka meditacije, ali ukoliko vam se to dogodi, primirite se u svojoj udobnoj fotelji, barem još neko vreme.

*Autogenička relaksacija*

To je metoda koja se oslanja na ono što dolazi iz vas, iz unutrašnosti vašeg duha i tela. U ovoj tehnici koristite i vizuelizaciju i svesnost tela da biste smanjili stres. U mislima se ponavljaju reči ili sugestije koje će vam pomoći da se opustite i oslobodite stegnutosti u mišićima. Možete, na primer, zamisliti mirno mesto i zatim se fokusirati na kontrolisano, relaksirajuće disanje. Sporim i dugim uzdasima ćete opusiti i smanjiti brzinu otkucaja srca. Pokušajte sa različitim fizičkim senzacijama, koje se javljaju kada opuštate jedan po jedan deo tela. Ponavljajte u sebi rečenicu koju ste sami osmislili, a koja će na vas delovati stimulativno i opuštajuće.

*Progresivna mišićna relaksacija*

U ovoj tehnici fokusiraćete se na lagano stezanje opuštanje svake mišićne grupe. Ovo će vam pomoći da osetite razliku između mišićne tenzije i opuštenosti. Postaćete svesniji fizičkih senzacija Počnite da stežete i opuštate mišiće na stopalima i postepeno prelazite na druge grupe, sve do glave. Neka mišićni grč traje pet sekundi, a opuštanje 30. Ponovite nekoliko puta pre nego što nastavite dalje.

*Vizuelizacija*

U okviru ove metode relakscije, stvaraćete mentalne slike i krenuti na vizuelno putovanje ka mirnim, opuštajućim mestima ili situacijama. Tokom vizuelizacije, pokušajte da koristite što više čula možete, uključujući miris, vid, zvuk i dodir. Ako zamišljate da se opuštate pored okeana, na primer, pokujšajte da osetite u mislima miris slane vode, toplotu sunca na vašem telu, čujete zvuk talasa koji zapljuskuju obalu. Dok ste na svom zamišljenom putu, sedite na neko tiho i udobno mesto, a najbolje je da nosite komotnu odeću.

Mi ovih dana meditiramo sa Deepak Chopra pa vas pozivamo da se priključite ako želite:

 https://chopracentermeditation.com/experience

 

Bojana Obradović

rebt savetnica