Picture2-300x300

Traženje posla može biti teško, posle određenog vremena demotivišuće, ali isto tako i zanimljivo. Pre nego što krenete da tražite posao, dobro razmislite i odgovorite na sledeća pitanja:
• Šta želim da radim?
• Šta znam da radim?
• Šta je ono što mogu da radim?
Istraživanje sopstvenih kompetencija, intresovanja, mogućnosti je jako bitno jer će vam olakšati traženje posla. Ono što želimo da radimo i ono što znamo da radimo ne moraju uvek biti isti stvari. Ponekad su naše želje teško ostvarljive (npr. želite da ste direktor ili hirurg a tek ste zavšili fakultet, odnosno da bi želje postale stvarnost potrebno je određeno vreme i usavršavanje). Isto tako vaše želje mogu biti nerealne (završili ste sociologiju, a želite da budete psihoterapeut, ili završili ste za pilota, a želite da ste astronaut). To ne znači da vi ne možete vaše želje učiniti nekada realnim i ostvarljivim. Ali u trenutku kada tražite posao dobro se preispitajte šta želite, a šta zaista znate da radite. Neki od vas mogu pomisliti da ne znaju da rade jer su na fakultetu sticali samo teorijska znanja, i nedostaje vam iskustvo i praksa. Jedna dobra vest za vas je da ste ipak naučili nešto na fakultetu. Naučili ste da učite, istražujete, razvijate svoje potencijale. Većina savremenih zanimanja zahteva stalni razvoj i usavršavanje, dakle celoživotno učenje, i to je ono što poslodavac najčešće traži. Mnogi on njih neće obratiti pažnju na vaš prosek tokom školovanja, ali hoće obratiti pažnju na to koliko dugo ste studirali i da li ste za vreme studija imali dodatnih aktivnosti. Osim toga, možete posvetiti određeno vreme nakon studija stručnoj praksi. Neke od praksi nisu plaćene, ali ponekad i jesu, zavisno od poslodavca. Nacionalna služba za zapošljavanje početkom godine raspisuje konkurs za stručne prakse, i pripravnici dobijaju određenu novčanu nadoknadu. Pitanja šta mogu i šta znam vas mogu zbuniti, jer deluju slično. Ipak, ponekad nećete moći odmah da radite ono što želite i što znate.Tržište rada može u određenom trenutku biti takvo da postoji manjak interesovanja za određeno zanimanje, a to može biti baš vaše. Posao najčešće ne dolazi preko noći, a moguće je da prvi posao koji nađete ne bude baš ono što želite, ali to ne znači da ne treba da ga prihvatite. Svaki posao vam daje iskustvo, otvara vam vrata u svet rada, i uči vas određenim veštinama.U situacijama kada ne možete da radite ono što želite i znate, preispitajte svoju situaciju. Uključite i članove porodice i bliske prijatelje. U zavisnosti od mogućnosti za honorarni posao, podrške porodice, raspoložljivog vremena, ličnih preferencija, donesite odluku da li ga radite nešto određeno vreme van vašeg zanimanja ili da se posvetite praksama i usavršavanju. Kada donesete odluku, možete započeti aktivno traženje posla.

Aktivno traženje posla podrazumeva stalno informisanje o poslovima na tržištu rada, redovno praćenje oglasa u novinama i na internetu, posećivanje web sajtova kompanija, nacionalne službe za zapošljavanje, karijernog centra, agencija za zapošljavanje, posećivanje sajmova zapošljavanja i praksi, širenje svojih kontakata, i samozapošljavanje.

Sajtovi za zapošljavanje:

- Bolji Posao – www.sr.boljiposao.com 
- Lako do Posla – www.lakodoposla.com 
- Ponuda Poslova – www.ponudaposlova.com 
- Posao Srbija – www.posao-srbija.com 
- Poslovi – www.poslovi.rs 
- Elite Security – www.elitesecurity.org/IT-berza-poslova 
- Poslovi Oglasi – www.poslovi-oglasi.com 
- Jober – www.jober.rs 
- Klik do Posla – www.klikdoposla.com 
- Zaposlimo Srbiju – www.zaposlimo-srbiju.com 
- Brzi Poslovi – www.brziposlovi.com 
- IT Poslovi – www.itposlovi.info 
- Berzica – www.berzica.com 
- Honorarni Poslovi – Honorarni posao
- Pretraživanje poslova Jooble (SRB) – http://jooble-rs.com/ 
- IT Poslovi (SRB) – www.itposlovi.net  
- Studentska zadruga (SRB) – www.studentska-zadruga.com 
- Job (SRB) – www.job.co.rs 
- Balkan Job Finder – www.balkanjobfinder.com 
- Ja bih posao – www.jabihposao.com 
- Sljaka - www.sljaka.com 
- Portal mladi - www.portalmladi.com 

Nacionalne službe za zapošljavanje:

- Nacionalna služba za zapošljavanje Srbija – www.nsz.gov.rs 
- Zavod za zapošljavanje Crne Gore – http://www.zzzcg.org/home/ 
- Federalni zavod za zapošljavanje (BiH) – www.fzzz.ba/oglasi/ 

Agencije za zapošljavanje

Agencije za zapošljavanje vam mogu pomoći u potrazi za poslom. Mnoge od njih poseduju mogućnost ostavljanja radne biografije na sajtu, i taj način vi postajete deo njihove baze, što znači da vas mogu pozvati na testiranje i/ili razgovor ukoliko odgovarate uslovima nekog konkursa. Bitno je da svoj cv u tom slučaju prilagodite i da u njemu ostavite što više informacija kako biste mogli da zadovoljite uslove što većeg broja oglasa. Ukoliko imate priliku da se lično upoznate sa zaposlenima u agenciji to iskoristite za širenje vaše mreže i zamolite da vas uvek obaveste kada postoji neki oglas koji bi mogao da vas zanima. Osim toga, možete prilikom slanja svog cv-a za bazu, poslati i motivaciono pismo ili mail u kojem ćete se obratiti direktno osobi iz agencije (uvek proverite na sajtu ko je nadležan za to, npr. direktor ljudskih resursa).
Na sledećem linku možete pronaći spisak licenciranih agencija za zapošljavanje:

http://www.kombeg.org.rs/Komora/centri/CentarZaPrivrednoPravniSistem.aspx?veza=3001

 http://www.nsz.gov.rs/live/nudite-posao/agencije-za-posredovanje-u-zaposljavanju/spisak_agencija_za_zapo_ljavanje_kojima_je_izdata_dozvola_za_rad_.cid170

Sajmovi zapošljavanja i praksi

Sajmovi zapošljavanja i praksi su odlične prilike kako za studente tako i za nezaposlene.
Sajam praksi okuplja veliki broj kompanija, srednjih i malih preduzeća i drugih privrednih subjekata i organizacija na jednom mestu voljnih da pruže priliku mladim ljudima za profesionalnu praksu.

Sajam praksi može da ti omogući da:

• pronađeš odgovarajući praksu,
• stekneš iskustvo neophodno pred početak tvoje radne karijere,
• upoznaš način rada i funkcionisanja firmi,
• iskoristiš i unaprediš svoje potencijale,
• usmeriš svoju karijeru u pravom smeru,
• uveriš zainteresovane kompanije u svoje sposobnosti, potencijale i kvalitet.

Svaka profesionalna praksa je i besplatni profesionalni trening i realna praktična obuka, i način da se upoznate sa poslodavcem i na taj način predstavite sebe.

Za svaki sajam praksi se pripremite tako što ćete se:
• obavestiti unapred ko su izlagači na sajmu,
• targetirajte one za koje ste zainteresovani,
• prilagodite svoj cv svakom poslodavcu ponaosob kod kojeg konkurišite,
• i na sajmu iskoristite priliku da se lično upoznate sa predstavnicima firmi i tako ostavite utisak.

Sajmovi zapošljavanja i praksi:

http://www.nsz.gov.rs/live/trazite-posao/dok-trazite-posao/sajmovi_zapo_ljavanja.cid287
http://topjob.rs/
http://www.jobfairnis.rs/
http://www.back2serbia.com/

Kursevi, seminari, radionice

Zaposlenje je proces koji zavisi od brojnih faktora, ali u pre svega zavisi od vas. Ukoliko proces traženja traje dugo, možete to vreme iskoristiti za usavršavanje svojih znanja ili veština. Za studente i nezaposlena lica postoje brojni kursevi jezika, računara, komunikacijskih veština, timskog rada, asertivnosti, i sl., a koji vas mogu učiniti konkurentnijim na tržištu. Na odredjenim sajtovima postoje besplatni onlajn kursevi za unapređenje znanja i veština iz određenih oblasti. Kancelarije za mlade, fakulteti, i određeni centri nude usluge obuke za traženje posla koje uključuju sve komponente od informisanja do intervjua i bilo bi korisno da posetite neke od ovakvih radionica.

Spisak korisnih linkova:

www.zamislizivot.rs 
www.portalmladi.com 
www.najstudent.com 
www.coursera.org  je online platforma nekih od najprestižnijih američkih, kanadskih i australijskih univerziteta, koji pružaju potpuno besplatne kurseve svakome ko se registruje. Ovo predstavlja budućnost u obrazovanju, jer omogućavama bilo kome, sa bilo koje tačke na planeti da dobija nova znanja i informacije.

Lista besplatnih online kurseva - http://www.mooc-list.com/
Još besplatnih online kurseva: http://free.iversity.org/university_online_courses_awds_dis/?gclid=CKCPtOSfiLoCFYZe3godVX4ApA