“Umetnost upotrebe ljudi koje poznajete da biste identifikovali ljude koje još uvek ne poznajete, ali koji vam mogu pomoći u traženju posla”

umrezavanjeUmrežavanje predstavlja proces tokom kogа pojedinac upoznаje osobu ili osobe koje mu mogu biti znаčаjne zа rаzvoj kаrijere. Kako bi vaša mreža bila što bogatija i doprinosila razvoju vaše karijere, potrebno je da ostvarite značajne kontakte sa što više osoba, a to znači da te kontakte treba održavati ali i istovremeno uspostavljati nove.

Vaši kontakti treba da raspolažu informacijama koje su bitne za vaš sadašnji i/ili budući posao.Na taj način možete iz “prve ruke” saznati za aktuelne poslove, o novim mogućnostima za napredovanje i usavršavanje a najčešće o slobodnim radnim mestima koja predstavljaju skriveno tržište rada. Naime, mnogi poslovi se nikad ne oglašavaju formalnim putem već se popune kroz postojeću mrežu kontakata koje firme razvijaju u poslovanju. Ovo se zove “skriveno tržište rada” i može mu se pristupiti preko kontakata koje uspostavimo.

Na sledećem linku možete pogledati neke od praktičnih saveta kako pronaći posao u skrivenom tržištu rada. Osim toga, video sadrži ključne korake koje možete preuzeti prilikom potrage za poslom:
http://www.youtube.com/watch?v=5zJsQE39IEw

Umrežаvаnje nаm može olаkšаti put do zаposlenjа. Vаžno je znаti dа je zа mnoge poslodаvce prednost kаdа osobа kojа konkuriše zа posаo imа širok krug profesionаlnih poznаnstаvа. Osim toga, poslodavci često zapošljavaju osobe koje su preporuka njihovih zaposlenih. U našoj zemlji, još uvek vladaju negativna mišljenja o umrežavanju i uglavnom se isto poistovećuje sa “poslom preko veze”. Ipak, umrežavanje bi u pravom smislu bila preporuka. Većina privatnih firmi praktikuje ovakav način rada. Njihovi zaposleni neće rizikovati svoj ugled, a ni posao zarad nekoga ko neće ispuniti očekivanja. Zato je poželjno da razvijate svoju mrežu i stičete kontakte.

Za početak vašu mrežu čine vaša porodica, prijatelji, poznanici, kolege, komšije, rođaci, profesori, mentori, bivši poslodavci, udruženja, itd. Ne ustručavajte se da ih pitate za posao, i razglasite svima da se u potrazi za istim. Ukoliko oni ne mogu da vam pomognu, raspitajte se da li njihovi kontakti mogu, i na taj način ćete širi svoju mrežu.

Za širenje svoje mreže možete upotrebiti brojne društvene mreže poput facebook-a, twitter-a, LinkedIn-a, Google +, Tumblr, Pinterest-a, Academia.edu, Instagram, itd.„Onlajn" umrežavanje vam pruža priliku da razmenjujete znanja i stičete kontakte širom sveta.

Sajmovi praksi i zapošljavanja, treninzi, radionice, seminari su odlična mesta za upoznavanje poslodavaca, i sticanje novih poznanstava. Uvek sa sobom nosite par primeraka svog cv-a, predstavite se lično poslodavcu ili osobi koja je zadužena. Pamćenje imena sagovornika ostavlja utisak tako da se potrudite da iskoristite ovu priliku. Kako većina nas zapravo ima problem da uradi, ponovite ime sagovornika kada vam se predstavi. Kada sebe predstavljate to uradite na sledeći način: "Petar. Petar Petrović" i na taj način povećavate šanse da vas zapamti osoba koju ste upravo upoznali. 

Prilikom umrežavanja nemojte se ograničiti samo na ljude iz sopstvene profesije već u svoju mrežu uključite kontakte i iz susednih profesija. Ova vrsta umrežavanja vam može pomoći u slučaju da želite da želite da promenite posao, proširite svoje aktivnosti na druge oblasti, ili se dodatno razvijate.